Historie

Wat ooit begon als een bescheiden onderneming gespecialiseerd in loodgieterswerk, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een toonaangevende totaalinstallateur: Technisch Buro Pola Zevenaar BV. In onderstaande tijdlijn nemen we u graag mee langs de belangrijkste mijlpalen die ons hebben gebracht tot waar we nu staan.

1965

Het is begin jaren zestig. Willy Lammers uit Beek en Wim Polman uit Zevenaar werken in loondienst bij Polman Installaties aan de Zuiderlaan in Zevenaar. Beide mannen hebben een klik en zijn toe aan een nieuwe uitdaging. Ze beschikken nog niet over de juiste papieren om alle werkzaamheden op te pakken. Voor kasverwarming maakt dat niet uit. Daar is geen vergunning voor nodig, maar voor de huisjes waar ze ook verwarming willen aanleggen, is dat wel verplicht. In 1965 springen ze daadwerkelijk in het diepe. Ze schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel. Er moet nog wel even een naam bedacht worden voor het nieuwe bedrijf. Ze besluiten een combinatie van hun achternamen te maken: (Po)lman en (La)mmers. Maar wordt het nu Pola of Lapo? Daar zijn ze het niet over eens. Ze gooien daarom een luciferdoosje op. Het lot bepaalt. Het wordt Pola, een naam die nooit meer van de gevel zal verdwijnen en sinds jaar en dag een begrip in de Liemers is.

1966

De nodige papieren zijn inmiddels geregeld en het werk neemt toe. De garage aan de Jeroen Boschstraat wordt nu al te klein. Aan de Handelsdwarsstraat in Zevenaar koopt Pola in 1966 een stuk grond waar met prefab platen een loods wordt gebouwd. Tegelijkertijd komt er een kantoortje bij. De opening wordt gevierd met biertjes aan de zaak en een krokettendiner bij restaurant Poelwijk in Zevenaar. In 1969 besluit mede-eigenaar Wim Polman te vertrekken bij Pola. Willy en Wim gaan in goede harmonie uit elkaar.

1978

Eind jaren zestig zijn de installaties voor kasverwarming niet aan te slepen. Maar ook het bisdom schakelt Pola in voor het verwarmen van kerken. Het feitelijke werk bestaat voor een groot deel uit het lassen van buizen en het plaatsen van grote ketels in de tuinbouw. Deze zijn ook geschikt voor lage drukstroom. De mensen van Pola zijn van alle markten thuis. Er wordt nooit nee gezegd. Het mooie werk dat Pola maakt, verkoopt zichzelf en gaat  in de regio van mond tot mond. Pola timmert daarnaast ook zelf aan de weg. Zo begint Pola met jaarlijkse verwarmingsshows. In 1976 telt Pola al tien medewerkers. Pola ontwikkelt zich als een rasecht familiebedrijf. De kinderen van Willy en Fien worden in de schoolvakanties meegenomen naar de zaak. Niet uitslapen, maar werken. De tweede generatie wordt op deze manier stilletjes klaargestoomd voor een toekomst in het familiebedrijf. In 1978 viert Pola haar 12,5 jarig bestaan.

1981

Ondertussen groeit Pola door. Het onderkomen aan de Handelsdwarsstraat wordt te klein. De zoektocht naar een nieuw pand brengt Pola in 1981 naar Hengelder in Didam, waar een stuk grond wordt gekocht. Aan de Hengelder komt een kantoor, werkplaats en magazijn. Na een grondcorrectie tussen de gemeente Zevenaar en de toenmalige gemeente Didam wordt het deel van Hengelder waar Pola is gevestigd bij Zevenaar gevoegd. Dus zonder verhuizing is Pola plotseling weer een Zevenaars bedrijf. Begin jaren tachtig werken er ongeveer dertig mensen bij Pola. Er worden steeds mooiere en grotere installaties gebouwd. Ook woningbouwverenigingen en vastgoedmakelaars ontdekken Pola. Zo mag Pola aan de slag in het befaamde Witte huis in Rotterdam, dat in de negentiende eeuw werd gebouwd naar voorbeeld van Amerikaanse wolkenkrabbers. Het was jarenlang het hoogste kantoorgebouw van Europa.

1990

Pola is een familiebedrijf en dat wordt in de loop van de jaren onderstreept wanneer de één na de andere loot aan de Lammers-tak binnendruppelt. In 1990 viert Pola haar 25 jarig jubileum. Er is steeds meer werk dat verricht wordt door een groeiend aantal medewerkers.

1991

Begin jaren negentig wordt Willy twee keer getroffen door een hartaanval en wordt zijn gezondheid dusdanig kwetsbaar dat hij moet stoppen. Er komen diverse overnamepartijen over de vloer en er worden meerdere gesprekken gevoerd. Uiteindelijk besluit Willy in 1991 om zijn bedrijf niet te verkopen en wordt er een driemansdirectie aangesteld met: zoon Frido, werkzaam vanaf 1976 bij Pola, Frans Angenent (tot 2001) en Jos Wolters (tot 2009). In 1996 verkoopt Willy het bedrijf aan zijn 5 kinderen.

2007

Toen Frido in 2007 aan Toon de Ruiter, eigenaar van De Ruiter Elektrotechniek, vroeg of zijn bedrijf aan de Zuiderlaan te koop was, reageerde Toon, zoals hij altijd reageerde: “Alles is te koop”. Toon en zijn vrouw Riny werkten 24 uur per dag, zeven dagen per week. Een bedrijfsopvolger was er niet. Alles draaide om het bedrijf, waar op dat moment negen mensen werkten. De overnamegesprekken kwamen op gang en op 1 januari 2008 werd de handtekening gezet. Ze spraken af dat ze zelf nog drie jaar zouden blijven, maar dat werden er bijna elf.

2009

In 2005 wordt het pand aan het Hengelder uitgebreid met nieuwbouw en wordt het pand twee keer zo groot. In de loop van de jaren groeit Pola volledig in het nieuwe gedeelte. 2005 is niet alleen het jaar van de verhuizing. Ook overlijdt Fien Lammers, binnen de familie liefkozend de ‘stille motor van Pola’ genoemd. Fien was vooral de eerste jaren het cement binnen het familiebedrijf met haar koffie en gebakken eitjes. In 2009 neemt zoon Edgar de directietaken van Jos Wolters over. Frans Angenent ging in 2001 al met pensioen.

2011 - 2020

In de komende jaren volgden een aantal overnames door Pola. Fidamco, een bedrijf gespecialiseerd in brandbeveiliging en rookwarmteafvoersystemen, werd in 2011 overgenomen. In 2014 volgde de overname van ETB Peters St. Janshof en als laatste in 2020 Loodgieters- en dakdekkersbedrijf Hülkenberg. Alle eigenaren deden afstand van hun bedrijf en verhuisden zelf mee naar Pola.

2015

2015 is een bijzonder jaar. De derde economische crisis in de geschiedenis van Pola is voorbij. Iedereen kijkt weer optimistisch naar de toekomst. Reden genoeg om het 50-jarig bestaan samen te vieren. Maar dan krijgt de familie een klap te verwerken. Tien jaar na het overlijden van zijn echtgenote Fien komt oprichter Willy Lammers te overlijden. De familie rouwt, maar grijpt het moment ook aan om samen rond de tafel te gaan en de toekomst van het bedrijf kritisch tegen het licht te houden. Er volgen goede gesprekken, waarna de familie kiest voor: zaaien om later te kunnen oogsten. Terwijl veel bedrijven het in deze jaren moeilijk hebben, besluit Pola nieuwe mensen aan te nemen. Met als resultaat een snelle groei.

2025

In 2017 wordt gestart met Pola Duurzaam. Pola profileert zich steeds nadrukkelijker als totaalinstallateur en de verschillende disciplines worden ondergebracht in diverse afdelingen. Pola sluit de ogen niet voor de toekomst, waarin nieuwe technieken geen grenzen lijken te kennen. Opslagsystemen en netcongestie zijn actuele onderwerpen die aandacht vragen. De snelle ontwikkeling van de techniek vergt continue bijscholing. In de loop van de jaren wordt het familiebedrijf ook ontdekt door de derde generatie. Pola beweegt mee met de markt en koestert haar medewerkers: “Iedereen binnen Pola voelt een beetje als familie.”